Kültürel mirasımızın önemli tiplemeleri arasında yer alan Karagöz Hacivat ; hem çocuklara hem de yetişkinlere dikkat çeken gösteriler sunar.
Geleneksel perde de gölge oyunları gösterilerinde , yakın iki arkadaşın zekice tartışmalarıyla, olaylara kinayeli yaklaşımlarıyla , dostluğun en güzel ve saf halini büyük küçük herkesin yüzünü gülümseten esprilere konu oluyor.
Türk kültürünün vazgeçilmez ikiliyi etkinliklerinize davet etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
GÖLGE OYUNU GEREÇLERİ
Karagöz’ü oynatan ustaya Hayâlî denir.
Ustanın perde arkasındaki yardımcısına Yardak denir.
Perdede olması gereken üçüncü dördüncü ve benzeri tasvirleri perdeye yapışık hareketsiz tutmaya yarayan çatal biçimli destek birimine Hayâl Ağacı denir.
Perdede karakterlerin iki boyutlu şekillerine Tasvir denir.
Tasvirleri tutarak onları perdede hareket kazandıran genellikle gürgen ağacından yapılan çubuklara Oynatma Çubuğu denir.
GÖLGE OYUNU KARAKTERLERİ
Şüphesiz ki baş karakter Karagöz‘dür. Kurnaz ve içten pazarlıklı ikinci karakter ise herkesin yakından tanıdığı Hacivat’tır. Karagöz ve Hacivat’a perdede ; Çelebi, Tiryaki, Beberuhi, Kayserili, Kastamonulu, Laz, Kürt, Acem, Arap, Arnavut, Muhacir, Yahudi, Rum, Ermeni, Çerkez, Tuzsuz Deli Bekir, Matiz, Zeybek, Zenneler, Çengi, Cazu ve doğaüstü varlık Cin eşlik eder.
Karagöz Hacivat gösterilerine günümüzde Ramazan dönemi etkinlikleri başta olmak üzere bir çok organizasyonda yer verilmektedir. Profesyonel ekibimizle yer aldığımız etkinlikler aşağıda belirtilmiştir.